Indonesië wil van kolen af
Op de G20 is Indonesië 20 miljard dollar toegezegd om af te stappen van energie door kolencentrales en de transitie te maken naar duurzame energie.
'De toezegging is erg belangrijk, maar er zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Indonesië moet laten zien dat er stappen gezet gaan worden. Zo moet het land stoppen met de bouw van nieuwe kolencentrales die al gepland zijn', zegt Brent Elemans, hij is adviseur duurzame energie van Pondera dat onder meer wind- en zonneparken ontwikkelt. Het Nederlandse bedrijf sloot vorig jaar een MoU met het Indonesische staatsbedrijf Pertamina voor de ontwikkeling van windenergie in Indonesië.
'Je kunt wel heel veel windmolens gaan bouwen maar als er tegelijkertijd ook nieuwe kolencentrales bijkomen, schiet je er natuurlijk niets meer op.' Elemans is niet bang dat Indonesië zonder nieuwe kolencentrales, net als Europa, in een energiecrisis terecht komt. 'Indonesië is veel minder afhankelijk van de import van grondstoffen uit het buitenland omdat het land zelf veel kolen heeft. Tegelijkertijd is er op Java een overschot aan elektriciteit omdat kolen worden opgestookt. Je creëert daarmee geen ruimte voor duurzame energie.'
Wil je weten hoever Indonesië al is met de verduurzaming. Luister hier het hele gesprek met Brent Elemans van Pondera: