De Ambassadeurs (9)

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs (9)

Beste ambassadeur Mayerfas,

De vastenmaand is inmiddels voorbij en dat is goed te merken. Iedereen is weer terug in de stad en het is ouderwets druk. Bijna 200 miljoen mensen waren op bezoek bij familie en geliefden verspreid over Indonesië om Suikerfeest met elkaar te vieren. Voor mijzelf bijzonder om in een lege stad te vertoeven gedurende deze periode met enkel ‘orang betawi’ (oorspronkelijke bewoners Jakarta), expats en een paar verdwaalde toeristen.

De afgelopen weken was het weer hard werken op de ambassade. We vierden Koningsdag in het Erasmus Huis. Het culturele centrum was omgetoverd tot een kleurrijke en feestelijke plek met in het oog springende Nederlandse kunstwerken van Rembrandt, van Gogh en de Stijl. De selfie-booth met het koningspaar was populair evenals de Nederlandse hapjes zoals poffertjes, patat en haring. We hadden zelfs een automatiek! In mijn speech heb ik stilgestaan bij onze goede en intensieve relaties en de warme en persoonlijke contacten die ons verbinden. De collega’s op de ambassade zetten zich hier dagelijks voor in. Zo verzorgen wij meer dan 1000 visa afgiften per week.  Ik vond het een enorme eer dat uw minister van Buitenlandse Zaken mw Retno Marsudi namens de Indonesische overheid aanwezig was om Koningsdag met ons te vieren. Zij kent Nederland goed en toonde veel herkenning bij de Nederlandse kraampjes!

In dezelfde week vond de Gemengde Economische Commissie plaats in Jakarta. Een Nederlandse hoog-ambtelijke delegatie was afgereisd naar Indonesië. Nederland is een strategische economische partner van Indonesië en de grootste Europese investeerder in dit land. De delegatie sprak over handelsbelemmeringen en zaken zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en liet zich informeren over marktkansen, bijvoorbeeld op het gebied van waterbeheer, hernieuwbare energie en afvalverwerking. De delegatie bracht ook een bezoek aan Nusantara – de nieuwe hoofdstad op Kalimantan. Deze hoofdstad moet vooral duurzaam worden gebouwd. Nederland heeft expertise op dit terrein. Tijdens dit bezoek werd ook gesproken met maatschappelijke organisaties over de impact van de nieuwe hoofdstad op de lokale gemeenschappen en de biodiversiteit in de omringende gebieden.

Jongeren zijn de toekomst. De ambassade organiseerde een forum over de toekomst van democratie voor met name jongeren! In de huidige gefragmenteerde wereld die gekenschetst wordt door conflicten en oorlog, lijkt democratie voor velen minder vanzelfsprekend te worden. . Het is een gemeenschappelijk belang van onze landen om met elkaar van gedachten te wisselen over elementen van een open, eerlijke en inclusieve vorm van democratie.

De feestelijke lancering van Yayasan Gemilang Sehat Indonesia (voormalig Rutgers) werd in het Erasmus Huis gevierd om het belang van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten onder de aandacht te brengen. Het merendeel van de Indonesische bevolking is onder de dertig jaar en kennis op dit terrein is daarom essentieel. Als ambassade ondersteunen we dit thema van harte.

Binnenkort krijgen we hoog bezoek: op uitnodiging van Indonesië komt van 15 tot en met 17 mei het technologisch geavanceerde marinefregat Zr. Ms. Tromp naar Tanjung Priok, de haven van Jakarta. Gezamenlijke oefeningen tussen de bevriende eenheden vinden plaats om de banden verder aan te halen.  Het bezoek onderstreept het belang van vrije doorvaart, voor zeevarende naties als Indonesië en Nederland cruciaal! Meteen na het vlootbezoek zal in Bali het 10e Wereld Waterforum plaatsvinden. Met natuurlijk een grote vertegenwoordiging van Nederlandse bedrijven en experts, inclusief de Watergezant vanuit de overheid. Ik zal er zelf bij zijn en hoop de sessies bij te wonen die Nederland zal organiseren op het gebied van waterbeheer. 

En er is nog zoveel te vertellen. Zo hebben we als ambassade ook de Koningsdagviering bijgewoond in Medan, Surabaya en op Bali, hebben we een grote EU-delegatie ondersteund die de betrekkingen met Indonesië verder wil verbeteren, heb ik in de historische wijk Menteng in Jakarta een themadag en wandeling georganiseerd over monumentenzorg en bracht ik een bezoek aan de oude kraton (het paleis) van Cirebon. Never a dull moment!

Ik kijk enorm uit naar uw volgende bericht.

Met hartelijke groet,

Ambassadeur Lambert Grijns