Demonstraties vanwege wijziging verkiezingswet Voorstel voorlopig op de plank

Het Indonesisch parlement heeft een wetwijziging die de invloed van vertrekkend president Joko Widodo zou versterken voorlopig in de ijskast gezet. Dat gebeurde nadat in verscheidene Indonesische steden duizenden mensen de straat op waren gegaan om daartegen te protesteren.

Demonstraties vanwege wijziging verkiezingswet Voorstel voorlopig op de plank
Archieffoto Brimob bij demonstratie. Foto: Shutterstock.com

Update - Het parlement wil de verkiezingswet aanpassen na een uitspraak van het Constitutioneel Hof eerder deze week. Die bepaalde dat ook partijen die geen zetels hebben in de regionale parlementen een kandidaat naar voren mogen schuiven. Eind november zijn er in Indonesië regionale verkiezingen.

Ook vernietigde het Hof een eerdere uitspraak van een lagere rechter dat een kandidaat voor het regionaal leiderschap op het moment van installatie 30 jaar moet zijn. Het hof hield vast aan de wet waarin staat dat een kandidaat op het moment van registreren 30 jaar moet zijn.

De uitspraak blokkeert deelname van de 29-jarige zoon van vertrekkend president Jokowi aan de regionale verkiezingen. Hij wordt in december 30 jaar. Ook maakt de uitspraak de weg vrij voor oud-presidentskandidaat en oud-gouverneur Anies Baswedan om weer mee te doen om zijn oude positie weer terug te krijgen die van gouverneur van Jakarta. De registratie sluit dinsdag.

Meteen na de uitspraak kwam het Indonesische Parlement met een wetswijziging om de uitspraak van het Constitutioneel Hof ongeldig te maken. Die zou door alle partijen gesteund worden, met uitzondering van de PDI-P, de partij van Megawati.

President Joko Widodo krijgt steeds meer kritiek dat hij probeert invloed te behouden als hij in oktober de macht overdraagt aan gekozen president Prabowo. Eerder verlaagde het Hof de leeftijd voor een vice-presidentskandidaat, waardoor Jokowi's zoon Gibran gekozen kon worden tot vice-president. De toenmalige voorzitter van het Hof was de zwager van de president en de oom van Gibran.

Hetzelfde leek te gebeuren toen het Hooggerechtshof bepaalde dat een kandidaat voor een regionale positie op het moment van installatie 30 jaar moet zijn. Dat zou de weg vrijgemaakt hebben voor een andere zoon van de president die nu 29 is, maar in december 30 wordt. Het Constitutioneel Hof heeft daar dus nu een streep doorgezet. Het parlement wil die uitspraak toch nog weer met een wetswijziging ongedaan te maken, maar dat is nu vanwege de massale protesten uitgesteld.

Demonstranten die de straat op gaan hebben spandoeken bij zich waarop staat dat president Widodo de democratie vernietigt. In Semarang zou traangas zijn ingezet. Politiek analisten spreken van een constitutionele crisis.