Indonesië blijft bezorgd over EU-ontbossingswet ondanks uitstel

Indonesië noemt uitstel een goede stap, maar vindt de manier waarop de EU de wet wil uitvoeren belangrijker.

Indonesië blijft bezorgd over EU-ontbossingswet ondanks uitstel
Een palmolieplantage op Kalimantan. Foto: Shutterstock.com

De Europese Commissie wil de wet tot zeker eind 2025 uitstellen, na kritiek van bedrijven zowel binnen als buiten de unie. De ontbossingswet werd vorig jaar aangenomen en zou op 30 december 2024 ingaan. Daardoor zouden er geen producten de Europese Unie meer mogen binnenkomen waarvoor bossen zijn gekapt. Het gaat dan om bijvoorbeeld hout, koffie of palmolie.

Indonesië en Maleisië zijn de grootste producenten en exporteurs van palmolie. De EU was vorig jaar de vierde exportmarkt voor Indonesië, waar 11,5 procent van de palmolie export naartoe gaat. Coördinerend minister van economie Airlangga Hartarto wil dat de classificatie van tafel gaat. De EU wil landen indelen in laag, normaal en hoog risico als het gaat om naleving van de ontbossingwet. "De EU heeft niet het recht om een ratingbureau te zijn", zegt Airlangga tegen Reuters.

De minister wil geen uitstel van 12 maanden, maar zeker van twee jaar. Ook roept hij de EU op de huidige afspraken over duurzame palmolie te erkennen. De Indonesische palmolievereniging GAPKI is blij met het uitstel omdat het de industrie meer tijd geeft om zich op de regelgeving voor te bereiden.

De EU ontbossingswet staat ook een vrijhandelsakkoord tussen de Indonesië en de EU in de weg. Wil je daar meer over weten, luister dan ook de Indonesië Podcast:

Podcast: Is een vrijhandelsakkoord met de EU van de baan?
De Europese ontbossingswet staat het vrijhandelsakkoord met Indonesië in de weg. Indonesië en de EU onderhandelen al sinds 2016 officieel over een vrijhandelsakkoord. Beide partijen hoopten voor de machtsoverdracht in Indonesië in oktober een overeenkomst te hebben, maar dat lijkt niet te lukken.